Στο πλαίσιο του προγράμματος STEAM, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω της κατασκευής και χρήσης κομποστοποιητή. Μέσα από αυτό το έργο, μαθαίνουν πώς να μετατρέπουν οργανικά απόβλητα σε πολύτιμο λιπάσμα, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν τις επιστημονικές διαδικασίες της αποσύνθεσης. Η κατασκευή ενός κομποστοποιητή ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη δημιουργική σκέψη, καθώς οι μαθητές σχεδιάζουν, υλοποιούν και βελτιστοποιούν τη διαδικασία κομποστοποίησης. Μέσω αυτής της δραστηριότητας, ενισχύουν την κατανόηση της οικολογίας και της κυκλικής οικονομίας, προάγοντας μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον.
Η κατασκευή ενός κομποστοποιητή προσφέρει μοναδική ευκαιρία συνεργασίας ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους. Οι μαθητές από τις επιστήμες εξερευνούν τις χημικές και βιολογικές διαδικασίες της αποσύνθεσης, ενώ οι μαθητές της τεχνολογίας και της μηχανικής σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τη δομή του κομποστοποιητή. Οι μαθητές μέσα από τα φιλολογικά μαθήματα συμβάλουν με δημιουργικές ιδέες για την παρουσίαση και την προβολή του έργου, στο μάθημα της Πληροφορικής έχουν δημιουργήσει αντίστοιχο παιχνίδι, ενώ οι μαθηματικοί αναλύουν δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία κομποστοποίησης, την αποδοτικότητα και συμβάλουν ενεργά στις μετρήσεις και την κατασκευή του. Μέσω αυτής της συνεργασίας, οι μαθητές αναπτύσσουν όχι μόνο τις ακαδημαϊκές τους ικανότητες, αλλά και τις κοινωνικές δεξιότητες, μαθαίνοντας τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και της διαθεματικής προσέγγισης για την επίλυση πραγματικών προκλήσεων.
Ένας κομποστοποιητής στο Σχολείο μας
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Επειδή λοιπόν, το σχολείο αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης των μαθητών για θέματα σχετικά με το περιβάλλον, η ομάδα του STEAM της A`τάξης του Λανιτείου Γυμνασίου, αποφάσισε να συμβάλει με τον δικό της τρόπο σε αυτή την προσπάθεια. Σκοπός μας είναι να κατανοήσει η σχολική κοινότητα:
• πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και τις επιπτώσεις από την κακή διαχείρισή τους
• να ενημερωθεί για τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο και η ευρύτερη κοινωνία μπορούν να διαχειρίζονται και να αξιοποιούν τα απορρίμματα
• τελικός σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών ώστε να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά απέναντι στη διαχείριση των απορριμμάτων ως αυριανοί καταναλωτές.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, αποφασίστηκε η κατασκευή ειδικού κάδου κομποστοποίησης που θα τοποθετηθεί στην αυλή του Σχολείου μας.
Ο κομποστοποιητής αυτός θα ανακυκλώνει καθημερινά οργανικά απόβλητα.
Ομάδα steam Α΄Γυμνασίου
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Οι μαθητές συζητούν για την κομποστοποίηση
Ερώτηση: Έχεις ακούσει πως η ομάδα μας του steam θα συμμετέχει στην κατασκευή κομποστοποιητή στο Σχολείο μας;
Απάντηση; Για ποιο σκοπό;
Ερώτηση: Μα δεν γνωρίζεις τι είναι ο κομποστοποιητής και η κομποστοποίηση; Κομποστοποίηση;
Απάντηση: Για εξήγα μου παρακαλώ… Άκου λοιπόν προσεχτικά. Η λέξη composte είναι αγγλική και προέρχεται από το λατινικό ρήμα componere που σημαίνει τοποθετώ μαζί. - Άσε τις αμπελοφιλοσοφίες και πες μου απλά τι κάνει αυτή η κομποστοποίηση. - - - - - - Η κομποστοποίηση μετατρέπει τα οργανικά απορρίμματα σε λίπασμα και είναι μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της σπατάλης του φαγητού. Πρόκειται εξάλλου για μέθοδο που εφαρμόζεται από τότε που καλλιεργείται η γη.
Ερώτηση: Συγγνώμη, είχαν οι αρχαίοι αυτήν την πώς τη λένε κομποστοποίηση;
Απάντηση: Βέβαια, οι αρχαιότεροι τρόποι ανακύκλωσης εντοπίζονται σχεδόν 4000 χρόνια πριν, αφού η μετάβαση από τη νομαδική, κυνηγετική εποχή στην αγροτική, οδήγησε στην εμφάνιση του προβλήματος των απορριμμάτων. Από την αρχαιότητα λοιπόν υπήρχε ο προβληματισμός σχετικά με το θέμα των σκουπιδιών! Βέβαια, με το πέρασμα των χρόνων η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης διαμορφώθηκε σε κάθε χώρα ανάλογα με τους δικούς της ρυθμούς ανάπτυξης. Στο νησί μας η κομποστοποίηση εφαρμόζεται μόλις τα τελευταία χρόνια … Κάλλιο αργά παρά ποτέ…
Κλεάνθους Άννα, Α1
Καζαντζή Άννα Ζωή, Α3
Τζιότζιου Νεφέλη, Α10